Primul concert susţinut de orchestra Societăţii Filarmonice Române

Articol publicat in: Societate


Filarmonica GEORGE ENESCU – Ateneul Roman

In 5 martie 1868, la Ateneul Romān a avut loc primul concert sus?inut de orchestra Societ??ii Filarmonice Romāne, ast?zi Filarmonica George Enescu.
 
Sala Ateneului Roman

Superba sala a Ateneului Romān, inaugurata īn februarie 1888, a fost construita īn timp record gratie colectei publice si a devenit templul muzical si chiar simbolul culturii si al natiunii romāne, ramānānd pīna īn zilele noastre, caminul primei noastre orchestre simfonice, care din 1955 poarta numele lui George Enescu.

Cladirea monumentala, proiectata de arhitectul francez Albert Galleron, ne cucereste cu coloanele sale zvelte si stilul armonios neoclasic. Scarile curbate somptuos, care se deschid īntr-un foaier aurit, de marmura , duc spre o īncāntatoare sala de concert circulara , de circa o mie de locuri. Īn perioada interbelica sala a fost īmbogatita cu o orga si o superba fresca circulara.

Īnca de la primele concerte sustinute peste ocean, īn anii 1920, Orchestra Filarmonicii din Bucuresti a cāstigat un renume international, confirmat de turneele recente efectuate īn majoritatea tarilor europene, precum si prime aparitii īn sali de concert din Corea , Singapore si Japonia. Un mare numar de muzicieni romāni si fosti membri ai orchestrei evolueaza astazi īn cele mai importante orchestre din lume.

Orchestra Filarmonicii si Ateneul Romān s-au contopit īn mintea publicului si a muzicienilor. Fiind o singura entitate, au putut dovedi ca reprezinta un element activ pentru reintegrarea europeana a Romāniei.

Discografia Filarmonicii cuprinde īnregistrari istorice, unele apartinānd lui George Enescu, precum si simfoniile lui Beethoven dirijate de George Georgescu si opera completa a lui Enescu, dirijata de Cristian Mandeal.

 


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X